8.5.13

Bila Si Blogger Jadi "Si Peniru/Penipu"??

Author : Nabila Medan Time : 5/08/2013 08:30:00 PM Total Comment : 46 Label :

Assalamualaikum.. Nampak? Update blog sekali lagi.. Hewhew. Sebenarnya benda ni dah banyak berlaku kan? Taktahu la kenapa. "Si Peniru" yang nabila nak maksudkan adalah "Si Copycat". Nabila suka untuk buat entri ni berdasarkan cerita baru-baru ini dari blog sis Mazelina Zaini "Warning! Copycat yang sudah terang lagi bersuluh". Sebenarnya terkejut juga bila nampak title tu keluar dekat dashboard.. Nabila pun tekan lahh link blog si peniru yang dimaksudkan.. 

Masuk je blog dia, terkejut! Ishhh, betul ke ni? Berani gilaaa... Berani sebab apa? Berani sebab dia tiru design blog seorang blogger yang bagi nabila femes! Kalau dia buat sendiri reka bentuknya, boleh dimaafkan kot.. Tapi kalau dia copypaste code? Dia ambil bulat-bulat design blog tu.. Blogger femes tu pun tempah template tu dari orang lain, dan berbayar! Dia pula ambil suka hati? Lepas tu boleh pula tulis dekat footer "copyright by me". Ohhh Noo. Apa dia buat ni? Owner yang design blog tu dah suruh pun dia delete code yang diambil dari blog customer/blogger femes tu. 

Hari tu nabila pergi blog dia, masih boleh masuk/tengok lagi.. Lepas esoknya buka semula, "Blog Not Found".. Okay, mungkin dia malu. Rasanya budak ni dulu ada kes juga.. Siapa yang pernah ingat entri sis Fatin Diana "Nak buat biarlah jujur", budak ni pernah buat segmen dan hadiah dia gempakk gila. Antara hadiahnya Iphone 4s. Wow?? Banyaknya duit? Mana dapat? Lepas selang beberapa hari sis fatin diana buat entri tu, segmen tu dengar dibatalkan dan blog dia di delete.. Ingat dah serik, rupanya?? Takserik lagi.. Nabila pun pernah kena tipu dengan dia, konon dia nak edit blog.. Okaylah nabila terima, masa nabila nak proses buat. Setiap minit asyik pm tanya bila nak siap, itu ini. Bila dah siap? Payment? Dia hilang... Facebook diactive. Okay, nabila malas nak layan dah.

Iktibar? Kalau nak berblog tu biarlah ikhlas. Takbermakna blog awak simple, tiada siapa yang akan baca. Tak semestinya blog awak biasa, takada orang yang nak follow. Itu bergantung pada usaha sendiri. Janji awak berblog, awak rasa seronok. Tu kan satu kepuasan kan? Dapat luahkan perasan, tak gitu? Hope dia berubah. Tiada siapa yang sempurna. Jadi lupakan lah hal yang lama.. Tak elok menipu orang, takut suatu hari nanti kepercayaan tu akan hilang..

Maaf kalau kalau entri nabila ni ada tersakitkan hati sesiapa, takada niat nak sentuh hati sesiapa. Ini cuma sebagai pengajaran.. :)

46 comments

eh..eh budak tuuu.. ish kalau adik akak ne da kena tibai da ne..

Wednesday, May 08, 2013 8:38:00 PM Delete! [Reply Comment]

ingat dalam blog ni tade org jadi copypaste rupanya ada :) pandai betul org tuh hebat !!!!!

Wednesday, May 08, 2013 8:44:00 PM Delete! [Reply Comment]

Budak budak baru nak up, biasa la tu kan

Wednesday, May 08, 2013 8:44:00 PM Delete! [Reply Comment]

bahaye betul kalau blogger mcm nihh ... hmm kne hti2 lepas ni ... trima kasih sbb share info ye :)

Wednesday, May 08, 2013 8:46:00 PM Delete! [Reply Comment]

oh..adik tu..huhu.pernah juga dgr pasal isu segmen tu..kaya nak bagi iphone4..hebat..n prnah juga sorang blogger tanya dia kat twitter pasal isu segmen dia tu..huhu.. pastu melenting..hehe

btw..minta halalkan banner kat header akak ya..ahaha..credit tak buat pun..

Wednesday, May 08, 2013 8:49:00 PM Delete! [Reply Comment]

betul tuu., paling x suka blogger menipu. hee :) berblogging biar ikhlas.., ^^

Wednesday, May 08, 2013 9:25:00 PM Delete! [Reply Comment]

saya pun pernah terkena. Dunia macam2

Wednesday, May 08, 2013 9:39:00 PM Delete! [Reply Comment]

Saya guna blogskin,saya tak curi.Hehehe

Wednesday, May 08, 2013 9:54:00 PM Delete! [Reply Comment]

ayin ni memang tak pernah serik , buat kesalahan sekali , dia cari kesalahan lain pula . Ayin , Ayin . Kalau dia baca komen ni , Tolonglah berubah . Awak dah buat White Mommy begitu kecewa .

Wednesday, May 08, 2013 10:03:00 PM Delete! [Reply Comment]

rasanya blogger tu memang dikenali ramai. kaki tipu. copy cats. n macam2 lagi lah. memang dah tk percaya langsung dengan dia tuh. ramai budak2 tak suka kat dia.

Wednesday, May 08, 2013 10:09:00 PM Delete! [Reply Comment]

assalamualaikum nabila....kesian nyer blog siaplah yg dicopypaste tu...:)

Wednesday, May 08, 2013 10:23:00 PM Delete! [Reply Comment]

akak setuju tu Nabila.. kita yg cuma kenal dalam alam blogging ni pun kena jaga hubungan sesama bloggers :) tak bestla kalau jadi kes camni

Wednesday, May 08, 2013 10:23:00 PM Delete! [Reply Comment]

betul2..takot macam tu,,eh2 soe lupa nak kenalkan diri salam perkenalan :) http://kanvaskehidupanku.blogspot.com/

Wednesday, May 08, 2013 10:26:00 PM Delete! [Reply Comment]

Ish2, macam ni pun ada ke? Apela.. Muda2 dah pandai menipu.. Ermm..

Wednesday, May 08, 2013 11:34:00 PM Delete! [Reply Comment]

ni yg budak tu ke?

Thursday, May 09, 2013 1:08:00 AM Delete! [Reply Comment]

budak tak makan saman, tu lah dia. ntah bila nak insaf pun tak tahu lah

Thursday, May 09, 2013 7:22:00 AM Delete! [Reply Comment]

takut jgk kalau kena ditipu...

Thursday, May 09, 2013 8:37:00 AM Delete! [Reply Comment]

ni kalilaaaaaaaaaaaaaaalalalalaa

Thursday, May 09, 2013 8:57:00 AM Delete! [Reply Comment]

Haha , setuju !
Biar la blog tak cantek pun asalkan tak meniru orang punya .
Godek je tutoo pelan-2, kan ?? :))

Thursday, May 09, 2013 12:37:00 PM Delete! [Reply Comment]

she is... sy jumpa twitter dia hihii

Thursday, May 09, 2013 4:38:00 PM Delete! [Reply Comment]

siapakah itu? erh !! Apa motif dia buat mcm tu..

Thursday, May 09, 2013 4:51:00 PM Delete! [Reply Comment]

budak2 zaman sekarang

Thursday, May 09, 2013 7:31:00 PM Delete! [Reply Comment]

gila betul dia buat kerja macam tu. mentang2 lah boleh sorok macamtu...bila takut tutup blog. hommaihhh.nasib baik tak pernah kena dengan dia. berblog for fun dah la..buat apa nak sampai tipu macam tu. T_T

Thursday, May 09, 2013 10:20:00 PM Delete! [Reply Comment]

@◕ D Y S H A S A H H I R ◕hehe. nabila pun rasa nak tibai je dia ;p

Thursday, May 09, 2013 10:21:00 PM Delete! [Reply Comment]

@ieka farhanamasih ada, tapi takramai. hehe :)

Thursday, May 09, 2013 10:21:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Shakira Pathihuhu. mungkin ;)

Thursday, May 09, 2013 10:21:00 PM Delete! [Reply Comment]

@MiZzKeyNawelcome :D

Thursday, May 09, 2013 10:22:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Nana Lienayg segmen tu lg gempak kot.haha. terus batalkan bila dah kantoi xD

Thursday, May 09, 2013 10:22:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Lissa LaLissa :)

Thursday, May 09, 2013 10:22:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Dear KHYredha je la. huhu

Thursday, May 09, 2013 10:23:00 PM Delete! [Reply Comment]

@ArienaSblogskin mmg utk semua org :)

Thursday, May 09, 2013 10:24:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Mazelina ZainiMungkin dia ingat orang dah lupa kes dia.. Kesian jugak tgok bdk ni..

Thursday, May 09, 2013 10:24:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Hana Jalil;)

Thursday, May 09, 2013 10:24:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Mas Zullwaalaikumsalam. blog kak irine nadia karya whitey mommy :)

Thursday, May 09, 2013 10:25:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Haruno Hana 하나tu la.. akibatnya org akan ingat kesalahan tu sampai bila-bila..

Thursday, May 09, 2013 10:26:00 PM Delete! [Reply Comment]

@adk dayahhehe. Salam kenal ^_^

Thursday, May 09, 2013 10:26:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Rosmiza Alisedih jugak.. umur muda lagi..

Thursday, May 09, 2013 10:26:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Mek Onieyang Ayin tu :)

Thursday, May 09, 2013 10:27:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Dianaaharap dia insaflah satu hari nanti :)

Thursday, May 09, 2013 10:27:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Anisa Anuarminta dijauhkan :)

Thursday, May 09, 2013 10:27:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Eda EriYup :D

Thursday, May 09, 2013 10:28:00 PM Delete! [Reply Comment]

@ღ Kiryuu Najwa ღhehe. Stalk dia eh? ;p

Thursday, May 09, 2013 10:29:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Namee Roslankejap lagi dia buka blog semula la tuh. harhar. minta dia berubah dan tak menipu lg :)

Thursday, May 09, 2013 10:29:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Nurfara Hanitaktahu la apa motif sebenar dia. huhu

Friday, May 10, 2013 2:24:00 PM Delete! [Reply Comment]

Amenda la budak2 sekarang ni. Dah tak da keje lain agaknya. Buat keje sekolah lg berfaedah drpd duk tiru2 org punya.

Tuesday, May 14, 2013 1:32:00 PM Delete! [Reply Comment]

nak populariti sgt mmg cmtu..ish2..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...