21.1.13

Tutorial : Border Blog Berbackground Mine Version

Author : Nabila Medan Time : 1/21/2013 09:00:00 PM Total Comment : 18 Label :

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Dan Selamat malam

Update!!
Hasil yang korang akan dapat selepas guna tutorial ini
(Border bermula dari bawah header)

Ramai yang tanya nabila macam mana nak buat border blog berbackground macam nabila buat tu? Sebelum ni nabila buat guna PS5, maksud pakai template sendiri. Tapi selepas puas usik code untuk template denim. Nabila terjumpa cara yang lebih mudah untuk korang buat. Tapi kena faham betul-betul la.

PLEASE DO NOT REPOST THIS TUTORIAL!!

For Template Denim
Step 1
1.Dashboard > Template > Edit HTML > Proceed > Tick Expand Widget
2.Search code #content-wrapper { , buang semua anak-anak code yang ada disitu (lihat gambar)

3.Gantikan code tadi dengan code yang nabila beri ini
#content-wrapper {
width: 980px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 15px;
background: url(URL BACKGROUND);
padding-top: 12px;
}
#border-background{
background-color: #fff;
margin: 12px;
}
4. Preview dan Save template!

Hasil setelah korang paste code yang nabila beri
Step 2
1.Dashboard > Template > Edit HTML > Proceed > Tick Expand Widget
2.Search code <div id='content-wrapper'>
3.Jumpa? Tambah code-code berikut
CODE 1
Tambah code bawah ni sebelum code <div id='content-wrapper'>
</div>
CODE 2
Tambah code bawah ni selepas code <div id='content-wrapper'>
<div id='border-background'>
4.Preview dan Save Template!
Oren - Lebar blog korang
Hijau - Url Background untuk border tu

Faham tak?? Kalau ada yang takfaham. Komen ya part mana yang korang taktahu. Nanti nabila cuba tolong korang. Tapi pastikan korang ikut step 1 & step 2 betul-betul ya :)

18 comments

Monday, January 21, 2013 9:05:00 PM Delete! [Reply Comment]

Nak tnya je, why tak boleh repost? :S

Monday, January 21, 2013 9:10:00 PM Delete! [Reply Comment]

Ohsem ! Nabila tak nak ke bagi freebies template macam nabila ? Suka laaaa ..

Monday, January 21, 2013 9:15:00 PM Delete! [Reply Comment]

Nak cubalah nanti..thanks nabila share tutorial ini..memang lama dah cari..^^

Monday, January 21, 2013 9:15:00 PM Delete! [Reply Comment]

Nak cubalah nanti..thanks nabila share tutorial ini..memang lama dah cari..^^

Monday, January 21, 2013 9:25:00 PM Delete! [Reply Comment]

tak de code tu

Monday, January 21, 2013 9:45:00 PM Delete! [Reply Comment]

knp xsmbung dgn header yaya

Monday, January 21, 2013 10:44:00 PM Delete! [Reply Comment]

@Yaya NHA Sorry lupa. Yang ni mmg taksambung dgn header. Esok nabila publish tutor yg sambung dgn header (part ll) :)

Monday, January 21, 2013 11:04:00 PM Delete! [Reply Comment]

Nabila Medan Blogskinnya takde ke yunk?

Tuesday, January 22, 2013 12:53:00 AM Delete! [Reply Comment]

Nice tuto :D

Tuesday, January 22, 2013 1:33:00 PM Delete! [Reply Comment]

huaa kak classic x bole keh? :')vanyway kak ni saya ada buat satu header fanfic stia hujung nyawa akak rasa okay x? http://supermonitor99.blogspot.com/2013/01/hua-fan-fic-header-anime-setia-hujung.html

Tuesday, January 22, 2013 5:23:00 PM Delete! [Reply Comment]

saya ikut tuto ni, thanks ye nabila :)

Tuesday, January 22, 2013 7:20:00 PM Delete! [Reply Comment]

http://aimi-wardina.blogspot.com/2013/01/2nd-giveaway-by-aimi-wardina.html

JOM JOIN ! SURE MENANG ! TRUST ME KAK :)
YOU WILL :)

Wednesday, January 23, 2013 10:03:00 PM Delete! [Reply Comment]

Tq , kak ! Dah lama mencari-2 :D

Wednesday, February 06, 2013 6:58:00 PM Delete! [Reply Comment]

Time kasih kakak lame cari tutor ni tapi tak jumpe jumpe thanks love you haha

Sunday, February 10, 2013 10:58:00 PM Delete! [Reply Comment]

kenapa tak jadi?

Wednesday, May 01, 2013 11:37:00 AM Delete! [Reply Comment]

TQ for the tutorial :)

Friday, May 17, 2013 5:09:00 PM Delete! [Reply Comment]

Kenapa tak jadi yer.. dah banyak kali sy try.. nanti comment widget semua ke tengah , then , post jadi lebar besar.. sidebar jadi belah bawah.. help me :(

Saturday, June 08, 2013 9:48:00 AM Delete! [Reply Comment]

Yeay ! Jadi ! Da lme cari tutor nie . Thanks sangat >.<

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...