14.11.12

Tutorial : Cantikkan Kotak Komen Bagi Pengguna Blogskin!

Author : Nabila Medan Time : 11/14/2012 12:04:00 AM Total Comment : 18 Label :

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Dan Selamat Pagi

Hai? Ambil mood pagi-pagi nak buat tutorial. Ahakss. First time rasanya nabila buat tutorial untuk blogskin ni. Al-maklumlah agak failed sikit kalau pasal blogskin sebab takpernah gunakan?  Tutorial ni menjadi ke tak? Tu kena cuba dulu la kan? Nabila dah try dekat blog nabila yg lagi satu, Alhamdulillah menjadi. Korang? cubalah! Biasa kalau blogskin ni takboleh nak cantikkan kotak komen nya kan? Sebab selalu dia guna popup window je kan? Okay jom try tutorial ni.

Tolong backup/download/copy code blog korang dulu sebelum jadi apa-apa okay?

1.Dashboard > Settings > Posts and comments > Comments > Embedded > Save settings!

2.Selesai save yang tadi , korang pergi template dan search code
</style>
3.Done? Copy & paste code ini sebelum code yang korang cari tadi
/* Comments
 ----------------------------------------------- */
 #comments h4 {
margin:1.8em 0; 
font-size:10px; 
text-transform:uppercase; 
color: #aaaaaa
line-height:10px; 
border-bottom: 1px dashed #dedede; background: ; 
font-weight:normal;
}
 #comments h4 strong {
font-size:8pt verdana;
}
 #comments-block {
background: ; 
font:normal 8pt arial; 
line-height:1.2em; 
padding:4px;
}
 #comments-block dt { 
margin:.5em 0;
}
 #comments-block dd { 
margin:.25em 0 0;
}
 #comments-block dd.comment-timestamp {
margin:-.25em 0 2em; 
font:10px verdana; 
text-align:right; 
text-transform:normal; 
letter-spacing:.0em;
}
 #comments-block dd p {
margin:0 0 .75em; 
padding:4px; 
background:#FFF4D1
border:2px solid #F7CBB0
border-radius:5px;
}
 .deleted-comment { 
font-style:italic; 
color:grey;
}
 .paging-control-container { 
float: right; 
margin: 0px 0px 0px 0px; 
font-size: 80%;
}
 .unneeded-paging-control { 
visibility: hidden;
}
4.Seterusnya, search code ini pula
<$BlogItemBody$>
5.Delete code <$BlogItemBody$> dan gantikan dengan code bawah ni
<$BlogItemBody$>
 <center><br><MainPage>
 <BlogItemCommentsEnabled>
 <BlogItemCommentsEnabled><a href="<$BlogItemCommentCreate$>"
 <$BlogItemCommentFormOnClick$>> <$BlogItemCommentCount$>
 Orang Mengomel <a href="<$BlogItemCommentCreate$>" <$BlogItemCommentFormOnClick$>></a>
 </BlogItemCommentsEnabled>
 </BlogItemCommentsEnabled>
 </MainPage>
 <br>
 <div style="text-align:right;" ">
 <!-- Begin #comments -->
 <ItemPage>
 <div id="comments">
 <BlogItemCommentsEnabled><a name="comments"></a>
 <h4><$I18NNumComments$>:</h4>
 <dl id="comments-block">
 <$CommentPager$>
 <BlogItemComments>
 <dt class="comment-poster" id="<$BlogCommentAnchorName$>"><a name="<$BlogCommentAnchorName$>"></a>
 <$I18NCommentAuthorSaid$>
 </dt>
 <dd class="comment-body">
 <p><$BlogCommentBody$></p>
 </dd>
 <dd class="comment-timestamp"><a href="<$BlogCommentPermalinkURL$>" title="comment permalink"><$BlogCommentDateTime$></a>
 <$BlogCommentDeleteIcon$>
 </dd>
 </BlogItemComments>
 <$CommentPager$>
 </dl>
 <p class="comment-timestamp">
 <$BlogItemCreate$>
 </p>
 <p class="comment-timestamp">
 </p>
 </div>
 </ItemPage>
 <!-- End #comments -->
6.Kalau code <$BlogItemBody$> ada dua , gantikan kedua-duanya sekali
7.Preview, kalau takada error . Terus save template!

Jadi tak? Selamat mencuba!


18 comments

Wednesday, November 14, 2012 12:21:00 AM Delete! [Reply Comment]

wahhhhh....mcm best ja....cik siti nak cantikkan jugak kotak komen...hehe

Wednesday, November 14, 2012 12:28:00 AM Delete! [Reply Comment]

trbaek....hehe

Wednesday, November 14, 2012 5:05:00 AM Delete! [Reply Comment]

wah.. nice tuto. nak cube lah[!]

Friday, November 23, 2012 10:46:00 PM Delete! [Reply Comment]

xjadi pom sis.. :/

Wednesday, November 28, 2012 7:41:00 AM Delete! [Reply Comment]

menjadi cume pelik sikit hihi . pepepun tq sis

Friday, December 07, 2012 11:55:00 PM Delete! [Reply Comment]

awak..cane ek nak letak reply comment to..penat dh carik tak jumpe~
tenkiu ea...

Monday, December 24, 2012 6:04:00 PM Delete! [Reply Comment]

thanks kak , dah jadi

Nak buat reply to comment utk blogskin n button delete comment tu camner ye ??? Please ajarkan .

Wednesday, January 30, 2013 6:06:00 PM Delete! [Reply Comment]

thanks:)

Thursday, February 21, 2013 4:30:00 PM Delete! [Reply Comment]

im new...camne nak buat kotak komen ye..gna blogskin jus kua link komen je wlau dh setting embedded

Saturday, April 13, 2013 6:24:00 PM Delete! [Reply Comment]

sedih sangat999999..... asyik xboleh je dari semalam lagi... 10 jam hadap laptop :'(

Monday, April 15, 2013 1:09:00 AM Delete! [Reply Comment]

jadi :)

Monday, May 20, 2013 7:23:00 AM Delete! [Reply Comment]

tak jadi :(

Monday, June 24, 2013 12:09:00 AM Delete! [Reply Comment]

tak jadi.. tetap sama huhu

Sunday, June 30, 2013 6:27:00 PM Delete! [Reply Comment]

Thank ..menjadi...nk tnya cm ner nk buat mcm box cntik mcm tuan empunya Blog nie:) ajar bleh? dtg la terjah blog saya simple sgt2 dh ting tong dgn kot .please help me!!!hehe...

Wednesday, August 07, 2013 10:24:00 AM Delete! [Reply Comment]

knapa x boleh pom??

Sunday, November 10, 2013 12:02:00 AM Delete! [Reply Comment]

terima kasih. menjadi. tapi, mcam mana nak buat ada gambar orang yg komen tu.

Monday, December 02, 2013 12:14:00 PM Delete! [Reply Comment]

Assalammualaikum .. Alhamdulillah .. mnjadi .. even simple but still cantik ! ;)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...