6.2.12

Kenapa Tak Ada Yang Nak Join Contest Aku? SobSob :'(

Author : Nabila Medan Time : 2/06/2012 04:16:00 PM Total Comment : 7 Label :

- Contest Teka & Menang by Nabila and Miera -

Assalammualaikum.Peace! (^_^)V
Mesti perasaan sedih akan membelenggu korang kan,bile sesebuah contest or giveaway yang korang anjurkan tidak mendapat sambutan dan sokongan dari sahabat blogger yang lain? Dalam otak dan fikiran korang mesti korang tertanya-tanya.."Kenapa.Apa. dan Bagaimana."

Kenapa?
- Kenapa Contest Saya Tidak Mendapat Sambutan?
1.mungkin sebab syarat yang diletakkan terlalu banyak dan susah
2.mungkin sebab hadiah yang ditawarkan tidak begitu menarik
3.mungkin penganjur sendiri malas untuk mempromote contest tersebut
4.mungkin sebab masa/tarikh tu contest terlalu lama
5.mungkin sebab penganjur tidak membuat Sticky Post mengenai contest itu

Bagaimana?
- Bagaimana ingin memastikan sesebuah contest mendapat sambutan?
1.Jangan letak terlalu banyak syarat yang susah
2.Sediakan hadiah yang menarik untuk peserta.Sekarang tak susah sebab banyak blogshop yang sudah sudi menjadi sponsor kan?
3.Promote habis-habisan mengenai contest tersebut dengan ping entri atau blogwalking ke blog lain.
4.Buat Sticky Post untuk entri contest tersebut.
5.jangan letak masa/tarikh yang begitu lama untuk contest itu.Sekurang-kurangnya sebulan.

Apa?
- Apa permulaan awal untuk membuat/menganjurkan sesebuah contest or giveaway?
1.Sediakan hadiah awal-awal atau mencari sponsor.
2.buat kaji selidik tentang contest apa yang boleh menarik minat orang ramai.
3.Fikirkan dulu syarat-syarat yang ingin diletakkan.Cukuplah sekadar follow dan like
4.Letak tarikh yang sesuai untuk menjalankan contest tersebut
5.Cari partner sekiranya korang tiada banyak waktu untuk update.

Nasihat :
1.Tolong bertanggungjawab 
- ada sesetengah penganjur tidak bertanggungjawab.setelah tamat contest yg dia adakan,dia delete entri mengenai contest itu dan tidak mengaku yang dia telah anjurkan contest tu.Ada jugak yang delete blog dia.
- bertanggungjawab setelah mengumumkan pemenang.Lepas umum pemenang ada sponsor/penganjur yang buat taktahu je..langsung tak hantar pun hadiah untuk pemenang tu.
2.Fikirkan Dahulu Risiko yang bakal dihadapi
- sebelum buat contest tu korang kena fikir dulu risiko nye...
3.Syarat Buat yang Ala Kadar jer
- cukuplah buat syarat untuk like dan follow blog sahaja.tak perlu lah suruh tekan iklan itu ini.buat sticky post.letak banner kat sidebar.dan lain-lain.

Jadi fikir-fikirkanlah!

7 comments

Monday, February 06, 2012 4:33:00 PM Delete! [Reply Comment]

setuju dengan Nabila..:)
syarat susah org malas nak join..

Monday, February 06, 2012 4:41:00 PM Delete! [Reply Comment]

ahaaa..btul tu. kadang2 bile baca byk sgt syarat, daripada nk join terus x jdi j0in.

Monday, February 06, 2012 4:58:00 PM Delete! [Reply Comment]

haha.. betul2.. dh mrase perit buat contest x dpat smbutan.!

Monday, February 06, 2012 5:30:00 PM Delete! [Reply Comment]

Good entry...Setuju sgt...

Monday, February 06, 2012 6:42:00 PM Delete! [Reply Comment]

x reti buat contest. :P

Tuesday, February 07, 2012 5:07:00 PM Delete! [Reply Comment]

tula pasal..xreti nk promote pon satu hal jugak isk3..

ermm..alang2 tu jom awak, join giveaway sy, hadiah sponsored by happy shopping store..mne taw u r the lucky one^^ gud luck!

Friday, February 10, 2012 4:36:00 AM Delete! [Reply Comment]

akak stuju sgt la ngan entry Nabila nie, lbh2 lg part nasihat tue..

mmg ade je penganjur yg delete blog/entry pas contest tamat.. bile kite dok tnye, die wat bodo je.. geram gile, tp xleh nk wat ape, kne redha je la, huhu~.. T_T

insyaAllah, kalo Nabila wat contest/segmen, rmi yg pasti join, hihi~.. >_<

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...