31.10.11

Siap Sudah | Terima Kasih Sudi Berikan Komen Anda!

Author : Nabila Medan Time : 10/31/2011 04:42:00 PM Total Comment : 17 Label :


Bismillahirahmanirahim..
Assalammualaikum . Alhamdulillah , hari ni selesai sudah meng-edit blog ni.
Aku tak nak edit keseluruhan , oleh itu..aku cume edit sikit-sikit jerk.

And Alhamdulillah , bile aku testing blog ni..loading dia tak ada la lambat sgt..
Hopely , bile korang bukak ringan la jugak !

Okeyh , tadi aku ada tanye pendapat mereka tentang header bru aku disini 

Alhamdulillah , diaowg bg komen/respon yang sgt baek !
sgt hargai komen bernas korang tu. >,<

Kalau korang perasan , header tu aku baru edit balek.
sebab aku hargai komen mereka !
[tambah url blog]

And nak tanye lagi kat korang..
oke tak blog ni sekarang ?
[jawab la jujur]

My new header
Nabila Medan


My new copyright [bhgian bwh skali blog ni]



And my New favicon [cute icon pada tab menu]
[NM : Nabila Medan]


Sehari suntuk aku kemas kini blog ni.
Puas hati la jugak 


p/s : please ! aku perlukan bantuan korang lagi , komen/kritik ckit psl blog ni sekarang~





Perlu kan Komen Daripada Anda

Author : Nabila Medan Time : 10/31/2011 02:29:00 PM Total Comment : 13 Label :


Assalammualaikum~
Selamat tengah hari smua nyer!
Dah makan ? *serius ngah lapar ni

Hari ni dapat jugak aku tukar-tukar ape yg patut kat blog aku ni.
Tetibe pulak , terpandang kat header (^.^)

Pastu tangan tetibe mengatai g klik Adobe photoshop , haish! tak leh jadik dah ni.
dan akhir nyer tumpas jugak!

Sorry header lame , terpaksa letak kamo jauh2.
Sebab dah ada yang baru ;P

Niat memula-mula nak tempah header ngan org yang amik tempahan.
bile dipikir , ciri-ciri header yang aku nak :
-simple
-tak berserabut
-cantek


Sepuluh ke dua-puluh kali jugak aku pikir..
tuptup , rase nak buat sendiri.
akhir nyer , berjaya jugak!

And hasil nyer!
Nabila Medan

Oleh disebabkan itu , aku nak komen/kritikan bernas dari korang.
Kalau korang cakap , tak lawa/tak cantek/huduh/buruk -,-
aku akan tukar dengan header lame atau pun tempah baru~

Seriusly , selama ni aku buat header gune Photoscape jer -,-
[rase mcm kuno pulak]

p/s : jangan lupe untuk tinggalkan kritikan ANDA kerana saye amat memerlukan kritikan ANDA !





Selamat Hari Lahir ABAH ;D

Author : Nabila Medan Time : 10/31/2011 09:19:00 AM Total Comment : 12 Label :


Assalammualaikum~
Hari ni 31 Oct 2011 , bersamaan dengan hari Isnin.
Selepas aku menyambut Hari Lahir aku yg ke-15 semalam #Entri ini

Hari ini tibe la mase untuk abah aku pulak yg menyambut Hari Lahir nye!
Tarikh Lahir sebelah-sebelah je ngan aku.
Aku punye 30/10 , Abah aku punye 31/10
Kalau nak sambut , sambut dua-dua punye sekali :D
Senang , jimat sikit berbelanja :P

Semalam dah puas pusing memusing , g tgok wayang , makan and pusing mencari kasut bola utk si adek lelaki sorang tu.penat berjalan semalam, dari petang keluar uma..balek sampai ke malam.
Kira nye , beday Abah dah disambut la..hehe

Hadiah ? ermmm,
kalau nak beli kek , abah bukan suka makan.
kite wish n doakan je la utk Abah.
yang penting niat kite ikhlas kan ?

Terima Kaseh Abah sebab selalu memenuhi permintaan kami sekeluarga.
Terima kaseh sebab selalu buat muke ceria/senyum walaupun kadang2 aku tahu yang Abah ada masalah :D
Sayang Abah !
#nak menitis air mata aku ;D



SELAMAT HARI LAHIR ABAH






30.10.11

Entri Khas Untuk Taufiq Nazli

Author : Nabila Medan Time : 10/30/2011 11:16:00 PM Total Comment : 7 Label :


Selamat malam semua~
Malam ni otak aku kering tahap tinggi punye!
Then sesaje la jalan2 kat group blogger di fesbuk.

Tetibe pulak datang idea nak buat entri pasal seorang blogger ini :D
Blogger yang bernama Muhammad Taufiq atau Taufiq Nazli.
korang kenal tak dengan blogger ini ?
aku rase , mungkin sudah ramai yg mengenali blogger ini.

nak tayang header dia jap!


hah!
kenal tak ?

#Entri Terbaru Beliau
(congrat nyer!)

 Entri ni aku buat khas untuk beliau.
(jangan pengsan pulak)


Aku kalau bab nak mempromot blog org memang tak lulus la..
tapi cukup la , sekadar ingin berkongsi dengan mereka yg belum mengenali blogger ini..terutama blogger-blogger baru yg belum kenal ngan blogger ni.
Follow-follow la beliau <3
Nanti korang pandai-pandai la mintak dia follow korang balek. :P

#thank(s) Taufiq Nazli sebab follow blog ni XD


p/s : meng-update jugak aku malam ni :D



Aku Dulu Dan Sekarang | Tambah Setahun Lagi Umur Aku Hari Ni

Author : Nabila Medan Time : 10/30/2011 09:30:00 AM Total Comment : 24 Label :

بسم الله الرحمن الرحيم , السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

Tanggal 30 Oct 1996 aku dilahirkan sebagai seorang bayi perempuan -,-
Diberi nama Nurul Nabila yang membawa maksud Nurul "cahaya" dan Nabila "Luhur" [rujuk google]

Terima kaseh kat parent aku sebab jage aku sampai dah besar sekarang ni , dah mendidik,merawat,menjage aku sehingga kini aku telah berusia 15 tahun.

Terima Kaseh jugak kat sibling aku yang kadang-kadang buat aku marah,geram,sakit hati but sometime korang boleh buat aku happy jugak !
kepada kakak-kakak aku iaitu Athirah Medan and Fatiha Medan 

Tetibe pulak pagi ni nak feeling2 bagai..haha!
Anyway , nak ucap thank(s) kat kwn2 sekolah and kwn2 fesbuk aku, walaupun aku tak kenal mereka,tapi diaowg tetap wish untuk aku >,<

Okeyh , thank(s) yer semua~


Perubahan aku dari kecik and sekarang >,<



[ni time tecik-tecik]


Yang sekarang punye , korang carik la yer..haha !
Kalau korang pandai godek-godek kat blog aku ni , korang pasti akan jumpe punye >,<





SEGMEN NASZ : PERANG BLOGGER

Author : Nabila Medan Time : 10/30/2011 08:20:00 AM Total Comment : 54 Label :





Assalammualaikum semua~
pagi ni nabila nak join segmen dari Abg Nasz.
tekan header beliau kalau korang nak join.
tarikh tutup : 31 Oct 2011 jam 11 malam

SILA BACE AMARAN DARI ABG NASZ!
AMARAN : SETIAP BLOGGER YANG JOIN SEGMEN NI DIWAJIBKAN MENERJAH SEMUA BLOG YANG JOIN SEGMEN INI JUGA. SO, SEBELUM NAK JOIN, KORANG FIKIRKAN DULU SAMA ADA KORANG BOLEH ATAU TAK TUNAIKAN KEWAJIBAN INI. 

hah ! dengar tu...
kalau korang rase , korang boleh menerjah mereka semua.korang join la :D



29.10.11

SAYA BLOGGER GADIS MELAYU

Author : Nabila Medan Time : 10/29/2011 07:48:00 PM Total Comment : 3 Label :




Tekan banner !
tutup : 31/12/11


Tag : nurulauni


korang seorang blogger 'Gadis Melayu' ?
hah! ngam sangat la tu ^^
sesuai utk korang join segmen ni >,<




Saya Nak Jadi Bloglist Inas Cikinas

Author : Nabila Medan Time : 10/29/2011 07:41:00 PM Total Comment : 0 Label :




Tekan header kat atas ni!
tarikh tutup : 10/11/11


tag : Nurulauni





Jom Join Bloglist Lighta Shadowee

Author : Nabila Medan Time : 10/29/2011 02:33:00 PM Total Comment : 2 Label :





Selamat petang semua~

Aku nak join utk bloglist Lighta Shadowee ni , kalau korang nak join sekali.
Tekan banner atas tu oke !
tutup 25 Nov 2011


aku nak ajak Yusraydah Amani , SyiraSara and NurulAuni.




Jom join BLOGLIST laman-ayahsu November

Author : Nabila Medan Time : 10/29/2011 12:51:00 PM Total Comment : 1 Label :



laman ayahsu

Tekan banner !
tamat : 31 Oct 2011


Tadi ngah jalan2 kat blog Kancil 8349 aku terjumpe ngan bende ni,
Setelah semalam ,sehari suntuk aku menahan dripada join segmen.hari ni dah tak tahan dah.
Join jugak la bende ni..hehe

#Selamat berehat !
>,<



Perasaan Masih Dalam Keadaan Terkawal :D

Author : Nabila Medan Time : 10/29/2011 12:36:00 PM Total Comment : 3 Label :



Alhamdulillah , perasan geram dan marah tadi pagi mengenai #entri ini , semakin reda.
Terima Kaseh kepada blogger-blogger yang beri kan idea n komen-komen bernas mereka , aku amat hargai itu ^^

Harap lepas ni dah tak ada orang yang nak jadik 'copycat' atau 'copydog'  kat blog ni lagi >,<
Kalau ada , aku pun taktau nak cakap ape,memang akan menci la owg tu !

Aku nak tanye kpd ........ :


  • ape rase nye jadi 'copycat' ?
  • ape faedah yang akan korang dapat kalau korang jd 'copycat' ?
  • korang suke ke , kalau owg laen panggil korang 'copycat' ?
  • korang tak terpikir ke nak insaf dripada jdi 'copycat' ?
  • korang ingat owg laen suke ke 'copycat' ?
  • korang ni malas sgt ke smpi nak jdi 'copycat' ?
  • korang memang nak aku menci korang ke , sbb aku mmg menci 'copycat' !



Hah!
korang pikir-pikir kan la , dan semoga korang berubah sekira nye korang seorang 'copycat'
>,<


p/s : ada tak yg kat sini terase ?  ^^




Saya mahu Nelly The Strange Review Blog Saya !

Author : Nabila Medan Time : 10/29/2011 11:43:00 AM Total Comment : 0 Label :



Hai korang !
Hari ni aku nak join blog review ni :D
Tekan header atas tu kalau nak join oke !

Tulis kenapa korang rasa LAYAK untuk terpilih direview oleh Nelly The Strange ! 

  • sebab memang layak ! haha !
  • sebab teringin sangat direview oleh Nelly :D
  • sebab dah kenyataan memang aku layak -,-
haha !
Sorry , Nelly..kalau pasal nak suruh bagi 'sebab-sebab' ni , nabila memang taktau nak bg sebab ape...tu yg taip sebab mengarut-ngarut tu..






Pagi-Pagi Dah Buat Orang Marah !

Author : Nabila Medan Time : 10/29/2011 09:48:00 AM Total Comment : 13 Label :


بسم الله الرحمن الرحيم , السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته

Huh!
Pagi-pagi dah buat aku marah !
Baru nak amik feel tulis entri , tetibe dia buat hal !
Sakit Hati jerk!

Aku bukan marah kat korang , but aku marah kat someone ni.
Hari tu aku dah tegur , jangan jadik "Copycat" kat sini.
Aku tegur punye la maen baek lagi , cakap punye maen elok dah.
Tapi satu hape pun tak masuk kat kepala otak dia -,-

Dia Buat hal yang sama lagi , mane aku tak bengang!
Huh! dah tak tau nak tegur macam mane dah !
Cube la korang pikir , dia copy ayat/entri aku bulat2..
Sape yang tak bengang kan kalau macam tu.

Kalau kerje nye nak copy entri orang je , baek tak payah buat blog -,-
Kan dah naek angin aku !
nak copy bukan bagi tau kat aku.
Sekarang ni , memang ngah geram betul ngan dia ni !

Kalau nak copy pun , copy la yang penting je..yang laen buat la ayat sendiri !
Susah sangat ke ?!
Jangan la jadik pemalas ! nak taip satu perenggan pun tak kan malas !
Kalau satu-dua entri yang dia copy tak pe jugak , ni tak banyak giler entri aku yang dia amik.
Wat sakit hati je !

Aku rase , dah banyak kali aku bgtau and tegur dia..
Dia kata "faham".
tapi bile aku g check kat page dia.
Huh !
Memang tak faham bahase !

Pagi ni memang marah tahap tension kat dia!
Kalau orang tersebut sedang bace entri yg aku tulis ni .
Aku mintak tolong la , jangan la jadik "Copycat" !
Aku benci giler ngan "Copycat".
Baek kau ubah perangai , sebelum aku benci kau pulak !



p/s : sape yg telan cili , dia yang rase hangat nye







28.10.11

Berita : Kanak2 Maut DiHempap Pokok Kelapa

Author : Nabila Medan Time : 10/28/2011 02:42:00 PM Total Comment : 5 Label :


Selamat Petang semua nye~
aku taktau la sama ada korang dah bace berita ni belum.
Yg dah bace tu , bagus la ^^
Yang belum bace berita ni kat surat khabar , meh bace kat page ni :D



Kejadian yang memilukan , apabila seorang kanak-kanak maut dihempap pokok kelapa di depan rumah nye di Kampung Bukit Lada , selasa lalu.


JERANTUT: “Tiada siapa menjangka pokok kelapa itu akan tumbang kerana ketika itu cuaca elok. Lebih memilukan, kejadian disaksikan ramai ahli keluarga,” kata Azman Zainuddin, 41, bapa Nurshuhada yang maut dihempap pokok kelapa di depan rumahnya di Kampung Bukit Lada, di sini, Selasa lalu.
Dalam kejadian kira-kira jam 10.30 pagi Selasa lalu, kanak-kanak perempuan yang berusia empat tahun itu disahkan meninggal dunia akibat parah di kepala ketika mendapatkan rawatan di Hospital Jerantut (HJ) di sini.

“Sehari sebelum kejadian anak saya begitu ceria dan banyak bercakap sambil menunggang basikal dalam rumah. Walaupun masih kecil, dia berjanji akan belajar bersungguh-sungguh dan mahu menjaga saya bila tua nanti,” kata Azman mengimbas kenangan terakhir bersama anaknya.

Azman berkata, ketika kejadian Nurshuhada bermain di halaman kira-kira dua meter dari tangga depan rumah apabila sebatang pokok kelapa setinggi 15 meter tiba-tiba tumbang dan menghempapnya, dipercayai kerana akar pokok itu reput.



Berita tersebut aku dapati di laman myMetro




Dapat Tiket Free Dari Nuffnang :D

Author : Nabila Medan Time : 10/28/2011 11:51:00 AM Total Comment : 9 Label :



Selamat pagi semua ~
pagi ni nak citer pasal En.Nuffnang cikit.

7 Oct hari tu , aku dapat email dari En.Nuffnang.
and kat email tu tulis , aku dapat Tiket Movie Free sempena Beday aku bulan ni :D
[email dia bahase English , aku tak paham sgt,aku gune google translet XD]
Memula , ingat kan nak biarkan je email uh , but then aku tanye kat seseoarang pasal tu , then dia kata..dia boleh tolong aku XD

And semalam , En.Posmen datang ..bagi Dua sampul surat,surat yang tertera nama aku .
Satu sampul surat , wang pos utk aku sebab aku ada menang dari salah satu contest yang aku join dari blog rakan blogger laen.[best dapat hadiah wang tunai!]

Lagi satu sampul berisi , 4 Tiket wayang Free yang aku dpt dari En.Nuffnang.
btw , Tiket tu nak kena pegi amik sendiri kat Opis En.Nuffnang..tapi disebabkan aku tak leh nak pegi amik kat Opis En.Nuffnang.Ada seseorang yang sudi tolong aku amik kan,sangat berterima kaseh kat dia.

Wang pos tu , dah selamat di cash kan..
dah selamat belanja family makan KFC semalam :D
Tiket wayang uh , maseh dalam perancangan untuk pegi ngan family ^^
memandangkan family aku ada 6orang semua nye , kena la beli lagi 2 tiket XD


Walau apa pun , sangat berterima kasih kepada En.Nuffnang and Kak Nisa





TUTORIAL : BUAT AYAT BERGERAK DI MENU BAR

Author : Nabila Medan Time : 10/28/2011 10:35:00 AM Total Comment : 1 Label :


Please Do Not Copy this tutor n Put this Tutor In Your Blog !
If You Want Copy This Tutor PLEASE Create Credit From Me!


Assalammualaikum semua~
hari ni , ada satu tuto yang nabila nak share :D

step dia

1.Dashboard > Design > Edit HTML

2.Tick Expand Widget

3.tekan Ctrl + F [serentak!] , cari code ini :
<head>
4.Copy code bawah ni , AND PASTE BAWAH CODE YANG KORANG CARI TADI



<script language='JavaScript'>
var txt=&quot;TULIS AYAT DI SINI&quot;;
var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout(&quot;bergerak()&quot;,kelajuan);}bergerak();
</script>



note kecik !
#yang warna merah tu , tukar dengan ayat korang :D


5.Preview , Dah jadi SAVE!

27.10.11

SEGMEN : Jom Gegar Dunia Blogger

Author : Nabila Medan Time : 10/27/2011 12:55:00 PM Total Comment : 6 Label :



Segmen lagi -,-
haha ! okey , kalau nak join korang boleh tekan itu gambar okey 
segmen ni tutup pada 28 Oct 2011 jam 11malam.

Lepas ni korang leh la letak nama blog ni , 'blog gile segmen' [haha!]
sebab kalau sehari tak join segmen rase laen macam pulak 
dah la , penat nak bebel panjang-panjang , korang bukan nak dengar pun...


mari gegar dunia blogger !
#gelak jahat ! 






So Sorry All :'(

Author : Nabila Medan Time : 10/27/2011 12:12:00 PM Total Comment : 7 Label :


بسم الله الرحمن الرحيم , السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته


Firstly , aku nak cakap sorry sangat-sangat sebab blog aku makin lame makin berat , lambat loading , melambatkan blogwalking korang.
Btw , aku pun baru sedar dalam dua-tiga hari ni , bile aku g blog aku..lambat gile loading dia..huh ! tension tetibe 
Then , baru aku sedar yang dua-tiga hari ni aku byk tambah/gune tutorial and menambah-nambah widget kat blog ni..naseb baek aku sedar , kalau tak..memang macam tu je la blog ni.dengan loading yang lambat macam siput uh , dgn widget entah apa-apa yang aku letak uh.

Huh...hari ni , baru dapat buang widget mengarut-cencarut tu , hopelly blog ni ringan sikit daripada sebelum ni 


p/s : nak mintak korang komen/kritik/tengking blog ni jap ! 





Segmen Cik Bunny : Jom Blogwalking!

Author : Nabila Medan Time : 10/27/2011 10:43:00 AM Total Comment : 10 Label :





Segmen.segmen.segmen !
kalau sehari tak wat entri pasal segmen memang tak sah ! -,-
hehe
okey , btw aku nak ucapkan tenkiu kat Cik Bunny jugak sbb ajak aku utk join segmen dia :D
kalau korang nak join jugak , tekan banner atas tu
tarikh tutup segmen ni adalah pada 20 Nov 2011 , lame lagi..but kalau takut terlepas..join cepatx3 !


aku nak ajak kak fieda and kak Nisa utk join segmen dri Cik Bunny ni :D










SEGMEN | Lyssa Faizureen Ajak Kenali Blogger . Jom Serbu !!

Author : Nabila Medan Time : 10/27/2011 09:19:00 AM Total Comment : 60 Label :





Selamat pagi ~
Segmen kedua dri akak Lyssa !
segmen ni tutup pada 27/10/2011 pukul 4.00 petang ! 
kalau nak join tekan je header yg kat atas tu okeyh !

Latar Belakang blog ni , yang dimiliki oleh seorang gadis yang berusia 15 tahun -,-
Blog yang baru dibina pada Januari 2011
Nabila buat blog sebab tertarik dgn isi dan penceritaan dri blogger laen , sebab tu terus simpan azam nak buat blog sendiri.
Orang yang menarik minat aku untuk masuk dalam dunia blog ni adalah blogger Nurulcakapcakap , aku jumpe dia punye blog kat magazine dan tertarik pulak ngan isi dan penceritaan kat blog dia , dri situ aku terus g sign up buat blog ^^


tu je yang aku nak share :D
happy blogging XD











26.10.11

Segmen mari kenali saya dan blog saya

Author : Nabila Medan Time : 10/26/2011 10:04:00 PM Total Comment : 2 Label :


Photobucket

Selamat malam korang~
Nabila nak join segmen ni , kalau korang pun nak join..tekan jer banner tu ^^


Tentang Si Blogger ini yang masih berusia 15 tahun,start blogging pada Januari 2011.
minat dalam bidang penulisan dan "percontengan" -,-
Tentang blog ini yang mengambil indentiti tentang cara buat tutorial , peribadi , berita and gosip pun kadang2 ada jugak ^^



segmen ni tamat pada 30 Oct 2011 jam 12 tgh malam 




TUTORIAL : LETAK JUMLAH POST DAN KOMEN DALAM BLOG

Author : Nabila Medan Time : 10/26/2011 01:49:00 PM Total Comment : 3 Label :



Assalammualaikum~
daripada aku tak ber-update pape entri , aku nak share satu tuto kat korang ^^

contoh :
korang tengok kat bahagian sidebar belah kanan , yang bawah sekali :P
[jumpe tak ?]



1.Dashboard > Design > Add a Gadget > HTML/JavaScript
2.Copy code bawah ni and paste kat ruang HTML/JavaScript
<center><script style="text/javascript">function totalPosts(json) {document.write('Total Posts: <b>' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '</b><br>');}function totalComments(json) {document.write('Total Comments: <b>' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '</b><br>');}</script><script src=" /feeds/posts/default?alt=json-in-script&callback=totalPosts"></script><script src=" /feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=totalComments"></script></center><small><a href="http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/01/ketahui-jumlah-post-dan-jumlah-komen.html" target="_blank">get this</a></small>
3.Dah siap ? korang SAVE !

#02-WordlessWednesday

Author : Nabila Medan Time : 10/26/2011 12:42:00 PM Total Comment : 1 Label :









p/s : nak pitam dah -,-






BEN ASHAARI DAN RAKAN BLOGGER

Author : Nabila Medan Time : 10/26/2011 11:43:00 AM Total Comment : 22 Label :


BEN ASHAARI


Assalammualaikum~
join segmen dari abg Ben Ashaari , segmen ni tutup jam 5 petang ini !

About my blog ni , aku baru buat bulan Januari 2011 [kira baru lagi ^^]
Start buat blog bile tengok magazine pasal blog Nurulcakapcakap , terus g search kat internet..then,tergerak hati pulak nak buat blog jugak :P Sebab nak berblog ni , sebab boleh tahu perkembangan dunia internet or dunia luar dengan lebih jelas lagi , di samping leh dapat ramai kawan :D

Idola aku dalam dunia blog ni Yuyu Zulaikha , Lyssa Secret , Ben Ashaari , Mat Gebu and Cik Epal.Memang tabik la kat blogger2 ni..blogger femes-memes ^^
lagi pun byk yg aku boleh belajar dri blogger2 tersebut :D





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...