15.11.11

TUTORIAL : BUAT SCROLL FOR ARCHIVE/OLD POST

Author : Nabila Medan Time : 11/15/2011 10:54:00 PM Total Comment : 4 Label :


Selamat malam semua!
malam ni nabila nak ajar cara nak buat scroll untuk Archive/Post lame.
Ye la , kalau biase kan panjang berjela-jela kan ?
So , kalau korang nak kemaskan , korang ikut tutor yg nabila ajar ni , oke ?


1.Dashboard > Design > Edit HTML

2.Tick Expand Widget Templates.

3.Tekan Ctrl + F , cari code bawah ini :

<div id='ArchiveList'>

4.Korang akan jumpe code : <div class='widget-content'>  sebelum code <div id='ArchiveList'>   kan ?

5.Now , Tukar code : <div class='widget-content'>
kepada code dibwh ini :


<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>



CONTOH GAMBAR!


SEBELUM DI EDIT/TUKAR

SELEPAS DI EDIT/TUKAR



6.suda siap ? preview dlu..kalau suda jadi bru SAVE! oke ?


PERHATIAN!
ABC - ketinggian yg korang nak


Oke , maaf kalau tutor ini agak memeningkan.
sebab tu nabila suda sediakan gambar tu , dengan harapan korang akan paham :D
p/s : kalau nak tanye , juz tinggalkan kat komen..oke ?



Hanya Iklan untuk Hari ini ! (spe yg singgah tu,klik iklan bwh ni)


4 comments

Saturday, December 10, 2011 4:36:00 PM Delete! [Reply Comment]

wah..thanks dear.. akak dh try wat..mmg jd, hehe..
btw, kalo wat scroll bar utk bloglist & labels pun care yg same gak eh?

(akak dh klik2 ape yg ptt)

Thursday, November 15, 2012 1:01:00 PM Delete! [Reply Comment]

thanx kak nabila! jemputlh singgah blog sy.

http://budakkecikbermonolog.blogspot.com

Wednesday, October 02, 2013 12:29:00 AM Delete! [Reply Comment]

thanks akak <3

Sunday, December 15, 2013 11:43:00 PM Delete! [Reply Comment]

untk dashboard baru camna? kan xde tick expand widget templates

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...