3.10.11

Tutorial : Cantek kan ScrollBlog

Author : Nabila Medan Time : 10/03/2011 09:56:00 AM Total Comment : 17 Label :


Please Do Not Copy this tutor n Put this Tutor In Your Blog !
If You Want Copy This Tutor PLEASE Create Credit From Me!
This is My Own Tutor.



Tutorial Untuk :

Ikut Step Ini :

1Design-> Edit HTML-> Klik expand widget template

2. Cari kod ni tekan ctrl+f  
 ]]></b:skin>
3. Copy pulak kod ni dan letakkan di atas kod tadi :


::-webkit-scrollbar {
height:14px;
width: 14px;
background: KOD WARNA;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: KOD WARNA;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}



KOD WARNA yang pertama tu adalah background scroll
KOD WARNA yang kedua ialah warna scroll tu.
Kalau nak kod warna..cari kat sini >TEKAN<
Height dan weight tu pun boleh diubah-ubah ikut kesesuaian

4. Kalau nak ubah background daripada warna kepada gambar, tukarkan kod background jadi macam ni

background: url(URL GAMBAR);

URL GAMBAR ni pula kawan-kawan boleh cari gambar dan upload di photobucket. Ambil direct link. Tak pun, ambil je la url gambar ape-ape pun yang kawan-kawan suka. 

5. Klik preview dulu..kalau jadi, tekan save.

17 comments

Sunday, October 23, 2011 6:00:00 PM Delete! [Reply Comment]

kay . menjadi . tengs akak ,.

Saturday, October 29, 2011 11:46:00 AM Delete! [Reply Comment]

neh menjadi klau gune google chrome je ke??? :)

Tuesday, November 01, 2011 11:00:00 PM Delete! [Reply Comment]

macam ne nk expand widget??

Monday, November 21, 2011 8:44:00 AM Delete! [Reply Comment]

Thanx for the tutorial akak.. mmg menjadi.. ;)

Friday, December 09, 2011 8:32:00 PM Delete! [Reply Comment]

thanz yer? nie yg sya cari selama nie

Monday, December 19, 2011 12:36:00 PM Delete! [Reply Comment]

THANKS .. DAH JADI DAH ..

Tuesday, December 20, 2011 2:19:00 PM Delete! [Reply Comment]

thanks .. untuk blog yg kedua pun dah jdi

Tuesday, February 07, 2012 7:50:00 PM Delete! [Reply Comment]

menjadi!!!thazz akak

Tuesday, March 13, 2012 6:15:00 PM Delete! [Reply Comment]

akak ~ yg ni ntok google chrome jea kea ?

Thursday, July 05, 2012 3:30:00 PM Delete! [Reply Comment]

thank you akak... jd :)

Saturday, July 07, 2012 2:27:00 AM Delete! [Reply Comment]

yeay , jadi ! thanks for the tuto, kak :)

Saturday, March 02, 2013 12:30:00 AM Delete! [Reply Comment]

menjadi ! thanks :)

Thursday, March 28, 2013 4:13:00 PM Delete! [Reply Comment]

Thankssssssssssss

Sunday, March 31, 2013 1:31:00 PM Delete! [Reply Comment]

yang ni pon x menjadi?? kenapa x jadi?? sedeyh nye T.T

Sunday, May 26, 2013 6:53:00 PM Delete! [Reply Comment]

thxx kak menjadi!!.. tpi cuma kat bhgn bwh jer lha kak.. kt tepi tuh x b'ubah pown..canner nk atur kak??

Wednesday, July 24, 2013 11:19:00 PM Delete! [Reply Comment]

menjadi :)tq2

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...